Drones zijn de toekomst, ook in en op het water

Sneller, veiliger en goedkoper incidenten afhandelen? Dat zou kunnen met drones. Om die reden is Rijkswaterstaat in een samenwerkingsverband met vier andere first responders de dronesector aan het stimuleren. Onder de noemer Drone2Go hopen ze drone-innovatie te versnellen. De partijen zien een toekomst voor zich waarbij drones breed ingezet worden bij hun werk. De drones zijn zowel in de lucht als op en in het water toepasbaar. Ariea Vermeulen, coördinator programma Drones, vertelt erover. 

Drone boven het water
Beeld: ©Rijkswaterstaat

‘Drones bieden vele innovatieve toepassingsmogelijkheden om sneller, beter, veiliger en efficiënter te kunnen werken,’ vertelt Vermeulen. Het doel is om op een veilige manier ruimte te geven aan operaties en innovaties met drones. ‘De afgelopen jaren is er dus ook veel gebeurd op het gebied van drone-ontwikkeling.’

Zo organiseerde Rijkswaterstaat in 2018 de Drone Challenge, waarbij drie geselecteerde partijen lieten zien wat de mogelijkheden zijn als het gaat om informatieverzameling vanuit de lucht. Hierop volgend is Rijkswaterstaat in 2019 gestart met Drone2Go, een samenwerkingsverband tussen first responders Politie, Brandweer, NVWA en ILT Aerosensing. ‘Drone2Go heeft de ambitie om uiteindelijk automatisch vliegende drones te ontwikkelen. Deze kunnen in de toekomst hopelijk ingezet worden voor verschillende doeleinden zoals incident- en verkeersmanagement.’ De partners willen door samen op te trekken de dronesector stimuleren in hun ontwikkeling en hen uitdagen om met vernieuwende concepten te komen.

Ontwikkelingstrajecten

Vermeulen vertelt dat er in 2021 vooral een focus lag op technologische ontwikkelingen. ‘Denk aan obstacle avoidance of routeplanning en het beyond visual line of sight (BVLOS) vliegen.’ Aan de hand van deze proeven stelt Drone2Go de randvoorwaarden om in meer praktijksituaties te kunnen testen. ‘Volgend jaar gaan we volop verder met de ontwikkelingen.’ Daarnaast is de wet- en regelgeving ook nog volop in ontwikkeling: het verkeersmanagement in het lage luchtruim moet namelijk nog geheel worden vormgegeven. ‘We praten en denken mee tijdens het gehele proces.’

Praktische toepassingen op het water

Binnen Rijkswaterstaat zijn er een tweetal hoofdsporen in ontwikkeling voor praktische toepassing: (i) de inspectie van bruggen, sluizen en rivieren met drones en het automatisch gebreken opsporen met Artificiële Intelligentie enerzijds en (ii) het sneller verkrijgen van overzichtsbeeld en daardoor ook sneller afhandelen van incidenten anderzijds. 

Wat houdt dat precies in? ‘Met de hulp van vliegende of varende drones zouden bijvoorbeeld bouwwerken als bruggen geïnspecteerd kunnen worden. Normaliter kost het inspecteren van zo’n bouwwerk veel geld, energie en tijd.’ Zo’n inspectie moet met behulp van drones stukken goedkoper, duurzamer en veiliger kunnen volgens Rijkswaterstaat. Om die redenen willen ze ook graag steeds vaker drones inzetten.

Drones geven Rijkswaterstaat vooral ook veel meer flexibiliteit. Zo is het makkelijker om een varende en vliegende drone in te zetten om een brug te inspecteren dan met de traditionele methode. Er hoeven bijvoorbeeld geen wegafzettingen te worden gebruikt voor een inspectie. Dat maakt alles een stuk makkelijker.

Benieuwd hoe dit alles in z’n werk gaat? Bright maakte in samenwerking met Rijkswaterstaat een video over zelf varende boten, vliegende drones en andere ontwikkelingen. Bekijk deze hier!

Ook heeft Drone2Go een filmpje gemaakt voor de InnovatieExpo. Klik daarvoor hier!

Meer weten? De laatste ontwikkelingen van het samenwerkingstraject zijn tevens te volgen op deze website.