3x klimaatvriendelijke nominaties van de Innovatieprijs 2022

November loopt op zijn einde en we blikken terug op een maand vol mooie evenementen en inspirerende bijeenkomsten. De maand begon met de Nederlandse Innovatieprijs 2022. Op 2 november werd de winnaar bekend gemaakt in de uitzending van De Wereld van Morgen van de AvroTros. Naast bedrijven in de medische hoek, waaronder ook winnaar MIMETAS, waren er ook op het gebied van klimaat en fysieke leefomgeving genomineerden die de moeite waard zijn om hier nog een keer te belichten.

Beeld: ©Nederlandse Innovatie Prijs

Basilisk Self-Healing

Naast deze Harry Potter-achtige naam, heeft dit innovatieve beton ook echt magische eigenschappen. Zelfhelende eigenschappen om precies te zijn. Die komen van pas wanneer beton scheurt; deze scheuren ontstaan tijdens het storten van beton, en worden ondervangen door het te bewapenen met staal. Door de combinatie van vocht dat via de betonscheurtjes binnenkomt en het roestende metaal, ontstaat het zo gevreesde betonrot.

De truc van Basilisk Self-Healing Concrete? De toevoeging van een bacterie die kalksteen aanmaakt als deze in aanraking komt met vocht. Deze bacteriën produceren zoveel kalksteen dat het de scheurtjes opvult en zo de scheur dicht maakt. Daarmee is tot wel 40 procent minder bewapening nodig, minder onderhoud en doordat het beton lang meegaat, veroorzaakt het minder uitstoot van CO2. Inmiddels wordt Basilisk Self-Healing Concrete wereldwijd gebruikt en werken in Nederland bedrijven als BAM en ProRail met dit slimme beton.

Beeld: ©Basilisk Self-Healing Concrete

Stapels groente

Verticale landbouw komt al een paar jaar voor op de innovatie-lijstjes. Hoewel de techniek zich al heeft bewezen, lijkt het nog niet te lukken om daadwerkelijk te concurreren met de prijs van teelt in de volle grond of in de kas. De schaarse ruimte en hoge prijzen in en om steden maken het voor vertical farms dan ook niet makkelijk. Ondanks deze wereldse problematiek gaan de ontwikkelingen op technisch vlak gewoon door en vinden we ook dit jaar een innovator op dit gebied terug onder de genomineerden.

Logiqs perfectioneert de techniek van verticale farms niet alleen op het gebied van binnenklimaat en licht. Hun specialisatie zit ook vooral in het modulaire ontwerp van de farm en hun expertise op het gebied van automatisering in kassen.

De beloftes van korte ketens, efficiënt grondstoffen- en ruimtegebruik, het vermijden van pesticiden en misoogsten liggen voor het oprapen. Nu nog de externe omstandigheden waarin vertical farming kan bloeien!

Beeld: ©Logiqs

Energie besparen in kantoorpanden

Een energiezuinig gebouw met een gezonde en fijne werkomgeving; veel kantoorgebouwen kunnen daar nog een verbeterslag in maken. Zeker in deze tijd, met hoge gasprijzen en de energielabel C verplichting, brengt PHYSEE met hun SENSE systeem een interessante innovatie op de markt.

Het principe van het systeem is dat er met behulp van sensoren in de ramen en op andere plekken in het gebouw, een digital twin wordt opgebouwd. Met behulp van kunstmatige intelligentie, die gekoppeld is aan een slimme zonwering, wordt het licht van buiten op de juiste momenten binnengehaald of juist weerkaatst.

Zo maakt het systeem gebruik van de natuurlijke warmte, licht en verkoeling van buiten voor het klimaat binnen. Op deze manier bespaart het zo’n 15-20 procent van het totale verbruik van het pand. Meer hierover kun je lezen in ons artikel over digital twins.