Een terugblik op INNOvember: ‘De impact van innovatie is niet in cijfers te meten’

Voor wie een beetje onder een steen heeft geleefd: afgelopen november was het niet te missen event ‘INNOvember’. Een maand vol innovatieve lezingen, workshops en uiteenlopende sessies voor rijksmedewerkers over diverse soorten innovatie. Bedoeld om met elkaar te verbinden en innovatiekennis, en -ervaring uit te wisselen. We blikken terug met programmamanager Rijks Innovatie Community Kathleen Torrance over de impact, de successen en het vervolg van INNOvember.

Beeld: ©Rijks Innovatie Community

Op de vraag wat de blijvende invloed is van INNOvember, heeft Torrance een duidelijk antwoord: ‘Direct meetbare effecten van innovatie of een event als INNOvember? Die ga je nooit vinden. De sessies waren fantastisch, mensen hebben nieuwe connecties gemaakt. Natuurlijk hebben we mensen gevraagd naar hun evaluatie – waaruit blijkt dat de meeste sessies met een ruime 8 gewaardeerd worden – en hebben we zelf weer een hoop geleerd over wat wel en niet werkt. Maar als er dan straks ergens een innovatie wordt ingekocht of geïmplementeerd, kun je dat nooit herleiden tot dit ene event. Het zal altijd een combinatie van factoren zijn; een leidinggevende die positief is; extra geld; een window of opportunity. Maar dat samen het gesprek voeren over innovatie een bijdrage levert, is zeker.’

Welke sessies sprongen het meest in het oog?

‘We hebben sowieso veel sessies georganiseerd; meer dan 50! Het animo vanuit alle departementen was overweldigend. We moesten op een goed moment echt grenzen stellen omdat het gewoon te veel werd! De meeste sessies waren digitaal, enkelen werden gehouden in een zaaltje. De gemiddelde deelnemer aan INNOvember bezocht vier sessies in totaal – dat is dus elke week een sessie. Dan doe je wel wat nieuwe kennis op!” “We hebben een prijs uitgereikt voor de meest creatieve sessie. De winnaar was de escaperoom van Self Sovereign Identity (SSI), georganiseerd door Larissa Mesker & Anne-Fleur Geneste van de Belastingdienst in samenwerking met de Rabobank. Die hadden een kantoor omgebouwd en opdrachten bedacht om met je telefoon uit die escape room te komen. Heel creatief en mensen waren ontzettend enthousiast.’

‘Daarnaast hebben we publieksprijzen uitgereikt voor de sessies die de hoogste waardering ontvingen van deelnemers. Dat bleken twee digitale sessies te zijn over technische innovaties: een sessie over de metaverse van Manon den Dunnen (Politie) en Ferdinand Griesdoorn (Ministerie van Buitenlandse Zaken). En een sessie over quantum computing van Ron Zwart (Politie) en – weer – Ferdinand van Griesdoorn.’

‘Soms kan zoiets eenvoudigs als een borrel ook meer teweegbrengen dan je denkt. De noodzaak van informele gesprekken en verbinding werd voor mij echt bewezen tijdens de borrel halverwege INNOvember. Met ruim 60 mensen van allerlei departementen en overheidsdiensten stonden we ideeën uit te wisselen en mooie gesprekken te voeren. Die herkenning was mooi om te zien. En daarom gaan we dit als Rijks Innovatie Community zeker vaker organiseren.’

Beeld: ©Rijks Innovatie Community

In 2023 is het de beurt aan je collega's van Innovatie Estafette om een congres te organiseren over innovatie. Wat zou je hen willen meegeven?

‘Ik zie voor de Innovatie Estafette echt een kans om meer die technische kant te belichten. Wij hebben het veel gehad over innovatieprocessen binnen de overheid; hoe krijgen we dat nou beter? Hoe ga je om met hiërarchie, regels van inkoop enzovoort? Ik denk dat er verspreid door de overheid clubjes mensen zitten die wel veel van die techniek weten. Die kun je inspireren, verbinden, en meer laten zien. En ik ben benieuwd hoe de overheid ook het MKB kan ondersteunen met bijvoorbeeld digitalisering. En wat te denken van zzp’ers? Die hebben er zelf vaak geen tijd voor, maar het zou ze ontzettend kunnen helpen.’

Wat zou je nog mee willen geven aan je collega's binnen het Rijk?

‘Ten eerste: schrijf je net als 1.500 anderen in bij RIConline en kom in contact met andere innovatoren bij de rijksoverheid. Daar vind je straks ook de data voor bijvoorbeeld de “ja-maart”- borrel en andere sessies die we willen organiseren. Ook als je het druk hebt, neem toch af en toe de tijd om buiten je eigen organisatie te kijken. Je kunt er juist inspiratie en energie uit halen om eens iemand anders te spreken over innovatie. En wie weet, vind je dan sneller een oplossing dan door achter je beeldscherm te blijven zitten. Dus zeg maar een keer nee tegen een vergadering en ga! Want informele bijeenkomsten zijn ook werk.’

Beeld: ©Rijks Innovatie Community
Het team van INNOvember