Innovatie in het wereldwijde informatieconflict

Er is een wereldwijd informatieconflict gaande. Democratische landen worden steeds kwetsbaarder voor buitenlandse inmenging, stelt cybersecurity-expert Don Eijndhoven. En ook hoogleraar Global ICT Lokke Moerel waarschuwt voor state sponsored cyber attacks. Toch bieden nieuwe digitale technologieën ook kansen. Ze kunnen bijvoorbeeld mensenrechten versterken en onze individuele autonomie versterken, stelt het kabinet in het nieuwe Strategisch Actieplan voor AI. Welke innovatieve maatregelen zijn er om onze digitale veiligheid te bewaken? En waar kunnen we nog stappen zetten? Dat zoeken we in deze nieuwsbrief uit.

‘Democratische landen over de hele wereld moéten rekening gaan houden met buitenlandse inmenging’

De wereld wordt steeds digitaler. Welke gevolgen heeft dat voor onze digitale veiligheid? En is de Nederlandse overheid zich daar voldoende bewust van? We vragen het Don Eijndhoven, oprichter en CEO van cyberbeveiligingsbedrijf Argent Consulting en voormalig interim-Chief Information Security Officer bij de Rijksoverheid.

‘Democratische landen over de hele wereld moéten rekening gaan houden met buitenlandse inmenging’

Don Eijndhoven
Beeld: ©Walter Kallenbach

Nederland en het wereldwijde informatieconflict

Cyberaanvallen kunnen grote gevolgen hebben. Zo vielen buitenlandse hackers al eens de Rotterdamse Haven aan. Eerder dit jaar meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid al dat Nederland kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Wat kunnen we doen om escalatie van het wereldwijde ‘informatieconflict’ te voorkomen? Het Rathenau Instituut zocht het uit.

Nederland en het wereldwijde informatieconflict

Cybersecurity. Computer met code

Minicollege: Lokke Moerel over het gevaar van cyberaanvallen

Wat zijn anno nu de belangrijkste uitdagingen op het gebied van digitale veiligheid? Lokke Moerel, hoogleraar Global ICT aan Tilburg University, lid van de Cyber Security Raad en advocaat bij Morisson & Foerster, deelt in een minicollege haar visie.

Minicollege: Lokke Moerel over de gevaren van cyber attacks

Lokke Moerel

Van startup naar miljardenbedrijf: drie vragen aan Elastic

Nederland kent een groot aantal startups, die lang niet allemaal doorgroeien tot succesvolle scale-up. Elastic deed het wel. De in 2012 opgerichtte startup had in 2018 al een marktwaarde van bijna 5 miljard dollar. Welke lessen hebben ze van deze groei geleerd? We vragen het Arno van Driel, vicedirecteur van de Noord-Europese afdeling van Elastic.

Van startup naar miljardenbedrijf: drie vragen aan Elastic

Arno van Driel

Hoe Nederland een voorloper in AI wil worden

Het kabinet moet Artificiële Intelligentie (AI) faciliteren, zodat bedrijven hun onderzoek en innovatie in Nederland houden en brengen. Dat stelt het kabinet in het nieuwe Strategisch Actieplan voor AI (SAPAI). Welke stappen wil het kabinet zetten om Nederland in de AI-wereld op de kaart te zetten? En welke risico’s brengt dat met zich mee?

Hoe Nederland een voorloper in AI wil worden

Kunstmatige intelligentie, oftewel een robot

Innovatie spreekt Michel van Eeten

Hoogleraar Cybersecurity en lid van de Cyber Security Raad Michel van Eeten weet alles over risicobeheersing en betrouwbaarheid van de electriciteits-, en telecommunicatie en vervoersnetwerken. Kijk in de nieuwe Innovatie Spreekt mee met zijn wereldbeeld. 'Als de wereld chaotisch is en structuur van onderop ontstaat, is dat al bijna per definitie innovatie.'

Innovatie spreekt Michel van Eeten

Michel van Eeten

Het laatste innovatienieuws

Het eerste productiecentrum voor de duurzame grondstof Kaumera is geopend. Er draait in Gelderland een pilot met innovatieve zonnepanelen. En het Eindhovense Solar Team gooide opnieuw hoge ogen bij de World Solar Challenge. We zetten een aantal niet te missen innovatienieuwtjes op een rij.

Het laatste innovatienieuws

Een Newton Cradle met vijf gloeilampen in plaats van ijzeren ballen

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.