De toekomst van energie, mobiliteit en circulariteit

Hoe ziet de wereld er over tien, twintig of vijftig jaar uit? Rijdt iedereen dan in de duurzame micro-auto’s van IE2021-innovator Squad? Produceren we op grote schaal waterstof? En slaan we dat op in zoutgrotten of uitgeproduceerde gasvelden? In aanloop naar de InnovatieExpo 2021 zoeken we in deze nieuwsbrief uit hoe de toekomst van energie, mobiliteit en circulariteit eruit kan zien. 

De keuzes op weg naar het energiesysteem van de toekomst

Hoe zal het energiesysteem van de toekomst er in de praktijk uitzien? En hoe zorgen we dat we daar komen? We vragen het Richard van de Sanden, hoogleraar toegepaste natuurkunde en directeur van het onlangs opgerichte Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES). 

De keuzes op weg naar het energiesysteem van de toekomst

Richard van de Sanden

Squad: de deelauto die zichzelf oplaadt

De micro-auto’s van innovator en IE2021-deelnemer Squad Mobility nemen niet alleen weinig ruimte in, ze laden zichzelf ook nog eens op met zonnepanelen op het dak. ‘We hopen ze overal in steden te zien, zodat iedereen toegang heeft tot betaalbare energievriendelijke mobiliteit.’

De deelauto die zichzelf oplaadt

Drie Squad Solar City Cars op een Italiaanse plein

Veel potentie voor duurzame Nederlandse energieopslag

De hoeveelheid energie opgewekt uit zon en wind zal nooit constant zijn. De effectieve opslag van duurzaam opgewekte energie is daarom een belangrijke stap in de energietransitie. De Nederlandse ondergrond biedt veel mogelijkheden om deze uitdaging te lijf te gaan, blijkt uit onderzoek van TNO. 

Veel potentie voor duurzame Nederlandse energieopslag

Veld met windmolens met een blauwe lucht op de achtergrond

Innovatie spreekt Emiel Reiding

Kijk mee met het wereldbeeld van Emiel Reiding, secretaris-directeur van de Metropoolregio Amsterdam. 'Innovatie is wel iets waar ik van hou, en wat we nodig hebben. In deze metropoolregio kunnen we daar nog veel meer mee doen. We zijn zó divers in wat we allemaal kunnen, dat het moeilijk is om er één profiel aan te hangen.'

Innovatie spreekt Emiel Reiding

Portretfoto: Emiel Reiding

ICER 2021: de circulaire economie ontstaat niet vanzelf

Op het gebied van circulariteit, zit de Nederlandse economie nog in de beginfase, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving. Volgens Het Versnellingshuis moet de overheid deze beweging naar circulariteit meer stimuleren door duidelijkere regels in te voeren, en op te treden als verbindende speler tussen producenten en afnemers van circulaire producten.

ICER 2021: de circulaire economie ontstaat niet vanzelf

schip en een huis. je ziet twee personen. De één zet een stoel in elkaar. De ander draagt glaswol.
Beeld: ©PBL

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.