Drie vragen aan IBIS Power: ‘Het belangrijkste is om focus te houden’

Steden vol hoge gebouwen die hun energie 100% duurzaam opwekken: zo zien we de toekomst voor ons. Maar met de huidige zonnetechniek passen er op gebouwen met meer dan drie verdiepingen niet voldoende zonnepanelen op het dak. IBIS Power bedacht in 2009 een innovatieve oplossing: het hybride PowerNEST. Door zonne- en windenergie te combineren, krijgt ook een hoog gebouw volledig duurzame stroom. Als bonus wordt PowerNEST bovendien zo ontworpen dat het versmelt met het design van het gebouw. Met deze innovatie, die verschillende prijzen won, wil IBIS Power bijdragen aan wereldwijde verduurzaming. Alexander Suma vertelt wat hij tot nu toe heeft geleerd.

Gebouw van IBIS Power

Welke les die je als groeiende startup-ondernemer hebt geleerd is je het meest bijgebleven?

‘Het klinkt heel saai, maar het eerste dat in mij opkomt is cash flow management. Dat blijft de belangrijkste les als startup ondernemer. Je hebt veel dromen en ambities voor je product en team, maar maximaal presteren met minimaal budget blijft de realiteit van een startup. Daarnaast moet je zorgen dat het ondernemen leuk blijft. Het is soms zwaar dat je in kleine stapjes vooruit gaat en daardoor slechts een meter vooruit kan kijken. Blijf daarom ook ver vooruit kijken en je eigen visie aanhouden. Misschien is het nog belangrijker om ook af en toe naar achteren te kijken, want al die kleine moeizame stapjes bergop geven je een prachtig uitzicht over wat je al bereikt hebt.’

‘Ik denk dat het geloof in jezelf en in je oplossing centraal moet staan. Er zijn vele krachten om je heen met andere drijfveren, die liever niet hebben dat jouw innovatie op de markt komt. Of dat jij als ondernemer succesvol wordt. Dat kunnen sterke stemmen zijn met veel invloed, dus houd de flexibiliteit om daarmee om te gaan en toch je doelen te bereiken. Dat lukt je niet door eindeloos in de verdediging te springen, maar alleen door uit te gaan van je eigen kracht.’

Welke rol speelde samenwerking met andere partijen in jullie ontwikkeling?

‘Samenwerking speelt een grote rol. IBIS Power is de bedenker en technologie-eigenaar, maar samen met andere partijen en partners werken we onze ideeën uit naar praktisch maakbare bouwdelen. Die partners zijn onder andere Plano Palstics, Hollandia Industrial, Autarco, en Kropman. Met hen zitten we aan tafel en gaan we door de maakbaarheid van de ontwerpen. Hoe zijn deze praktisch hanteerbaar op een bouwplaats, wat is meest economische bouwmethode, en hoe kunnen ze 20 jaar blijven staan? Dat kun je niet alleen.’

Wat is je belangrijkste tip voor startups die ook willen doorgroeien?

‘Het is een ontzettend cliché maar hij blijft op nummer één staan: Houd focus. Zelfs de meest interessante interviews, borrels en buitenlandreisjes zijn ondergeschikt aan wat je kunt behalen door focus te houden. Zodra je succesvol bent, komen al die dingen vanzelf.’