InnovatieExpo 2021: Met nieuwe energie de toekomst tegemoet!

Donderdag 8 april is het zo ver: de InnovatieExpo 2021! In aanloop naar de Expo vroegen we verschillende exposanten wat er zo bijzonder aan de Expo is, en wat voor innovatieve technologieën zij komen presenteren. We stellen je vast voor aan enkele exposanten die zich bezighouden met de toekomst van energieproductie. De Expo is de uitgelezen plek om als bezoeker interessante partners te ontmoeten die deel uitmaken van de Nederlandse voorhoede op het gebied van duurzaamheid en technologische innovatie.

Drijvende zonnepanelen op zee
Beeld: ©Ocean of Energy
Een offshore solar systeem

De InnovatieExpo biedt een platform aan een grote groep denkers, doeners en makers. Zo wekt Harmsano energie op uit compost, heeft Circonica een allesverbrandende energiecel gebouwd, en drijven de zonnepanelen van Oceans of Energy in de Noordzee. Verder presenteert Rijkswaterstaat haar nieuwe ambities om in 2030 volledig klimaatneutrale infraprojecten te hebben lopen. Als bezoeker kun je ze allemaal ontmoeten.

Warmte uit compost

Natuurlijk zijn de exposanten trots op de projecten die ze komen presenteren. Onno Harmsen, directeur van Harmsano, vertelt over hun nieuwe eComposter, ‘een eenvoudige methode om organisch afval gauw om te zetten in waardevolle compost én op circulaire wijze energie op te wekken.’ Gebruikers kunnen zo hun huis verwarmen met restwarmte van het composteringsproces. Het is een opportuun moment, meent Harmsen: ‘Milieu, onze landbouwgronden maar ook het brede publiek hebben een nieuwe aanpak voor de uitdagingen van deze tijd nodig.’

Allesbrander

Ook de nieuwe energiecel van Circonica kan rekenen op veel interesse. ‘Komend jaar gaan we de productie opschalen en meerdere pilots doen’, vertelt oprichter Wouter van Neerbos. ‘De cel is efficiënt, goedkoop, en werkt op alle brandstoffen. Daarmee is dit een uitgelezen kans voor de energietransitie.’ De Expo is voor hen een goede kans om potentiële partners en geïnteresseerden te ontmoeten: de brandstofcel is kleinschalig maar schaalbaar, en daarmee voor een breed publiek interessant.

Drijvende zonnevelden

Oceans of Energy begint net met opschalen. ‘We hebben nu 1.5 jaar op twee locaties in de Noordzee floating solar systemen liggen’, zegt Ariane van Hoeken van Oceans of Energy. ‘Die hebben verschillende stormen overleefd. Dat betekent dat we kunnen gaan opschalen, en potentiële klanten en projectontwikkelaars gaan opzoeken.’ Als bezoeker van de Expo kun je nog tegen veel meer van dit soort onverwachte maar veelbelovende projecten aanlopen.

Circulaire wegenbouw

De Expo is bij uitstek geschikt voor het ontwikkelen van een breed netwerk. Vandaar ook dat de afdeling Natuurlijk Circulair van Rijkswaterstaat aanwezig zal zijn: ‘We willen laten zien hoe onze vorig jaar gestarte waardeketensamenwerking Chaplin bijdraagt aan het versnellen van kennisontwikkeling’, vertelt Jeroen Nagel, adviseur circulaire economie GGW. ‘We willen zo meer organisaties ontmoeten, en gemotiveerde koplopers de kans geven om actief deelnemer te worden.’ 

Meld je aan voor de Expo

Wil jij ook graag in gesprek met deze en meer dan 60 andere innovators van de toekomst? Wil je leren hoe over tien of twintig jaar jouw energie opgewekt wordt? Of ben je op zoek naar gedreven partners om de wereld mee te veranderen? Meld je dan nu aan voor de Innovatie Expo 2021!