Drie vragen aan Kaumera Nereda: "Betrek de markt zo vroeg en zoveel mogelijk!"

Kaumera Nerada was tijdens de Innovatie Expo van 2021 binnen het thema circulaire economie aanwezig met Kaumera, een biobased grondstof die wordt gewonnen uit slibkorrels die zich vormen bij het Nereda® zuiveringsproces. De eerste Kaumera fabriek staat sinds het najaar van 2019 in Zutphen bij Waterschap Rijn en IJssel. Deze fabriek verwerkt restwater van de zuivelindustrie. Op de rioolwaterzuivering in Epe (Gelderland) wordt sinds 1 december 2020 uit rioolwater van huishoudens en bedrijven Kaumera Nereda® Gum geproduceerd. We stelden Sandra de Wit, senior communications consultant, een aantal vragen over hun product, samenwerkingsverband en wat je moet doen om als startup je innovatie tot een succes te maken. 

Grondstoffenfabriek in Zutphen. De drie tanks op de achtergrond zijn de Nereda zuiveringsinstallatie.
Beeld: ©Kaumera Nereda

Met welk verhaal stonden jullie op de Expo?

Door de bijzondere eigenschappen van dit biopolymeer kan Kaumera in veel gevallen ingezet worden als vervanger voor petrochemische grondstoffen. Het is een uitstekend bindmiddel en brandvertragend. Kaumera kan als gel water vasthouden en in droge vorm is het waterresistent. De toepassingsmogelijkheden liggen bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw, composietmaterialen en de bouwsector. Daarnaast zorgt deze innovatie voor 20-35% minder slibafval. Dit heeft een gunstig effect op het energieverbruik en de Co2-uitstoot. Zo draagt Kaumera bij aan de duurzaamheid in Nederland en bevordert het onze transitie naar een circulaire economie. 

Welke rol speelt samenwerking (met andere partijen) in jullie ontwikkeling?

Wij hebben een uniek samenwerkingsverband waarbij de toegevoegde waarde ligt in de manier waarop de partners elkaar aanvullen. Iedere partij brengt zijn eigen expertise in en speelt een specifieke rol. Dit samenwerkingsverband bestaat uit de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe, die zich bezighouden met extractie en productie, TU Delft, Royal HaskoningDHV, Stichting Toegepast Waterbeheer (STOWA) die zich richten op onderzoek en ontwikkeling, en Chaincraft, die zowel onderzoek, ontwikkeling als verwerking en toepassing voor hun rekening nemen. Daarnaast is ook de Energie en Grondstoffenfabriek (EFGF) betrokken, en is het project mede mogelijk gemaakt door het ministerie van EZK, de provincie Gelderland en de Europese Commissie vanuit het LIFE programma. 

Bovendien is voor de verdere marktontwikkeling van Kaumera een Market Hub ingericht, een organisatie die zich volledig richt op het ontwikkelen van toepassingen en het aangaan van samenwerkingen hiervoor. Alle partners leveren experts die in hun eigen vakgebied bijdragen aan de hub. 

Wat is je belangrijkste tip voor andere startups die zich met deze opgave bezighouden?

Als je bezig bent met een innovatie, betrek daar dan vooral de markt zo vroeg en zoveel mogelijk bij. Je wil immers iets produceren waar de markt ook daadwerkelijk behoefte aan heeft. Eén van de belangrijkste uitdagingen voor een startup is de structurele afzet naar de markt. 

Foto: Grondstoffenfabriek in Zutphen. De drie tanks op de achtergrond zijn de Nereda zuiveringsinstallatie.