Drie vragen aan VanHier: 'Werk samen! Ook met de mensen of bedrijven die je als concurrent ziet'

VanHier maakt biomaterialen van Nederlandse natuurlijke reststromen (biomassa) en snelgroeiende gewassen voor interieurbouw, meubels en productontwerp. 

Drie reststromen afgebeeld
Beeld: ©VanHier

Met welk verhaal stonden jullie op de Expo?

‘Wij ontwikkelen een recept en productiemethode om lokale, groene reststromen die momenteel worden gecomposteerd of verbrand, te verwerken naar plaatmateriaal dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor meubels of interieurbouw. Dit materiaal noemen wij BioM. Daarnaast ontwerpen, maken en verkopen we ook BioDesign: designproducten met een lokaal verhaal. Deze producten zijn gemaakt van natuurlijke en biobased materialen.’ 

Welke rol speelt samenwerking met andere partijen in jullie ontwikkeling?

‘Omdat we een nieuwe circulaire keten opzetten werken we met heel veel partijen samen. Aan de achterkant zijn dat boeren en telers, natuurbeheer, provincies en gemeenten. Zij leveren grondstoffen. We hebben een aantal natuurlijke reststromen als uitgangspunt genomen in de categorieën stad (kerstbomen), natuur (rietafval), tuinbouw (freesiabladeren), en natte teelt (lisdodde). Per reststroom zijn we onderdeel van een consortium zodat we ook de logistieke kant van het proces kunnen organiseren.

Aan de voorkant (de markt) werken we samen met interieurarchitecten, interieurbouwers, meubelmakers, materiaalgroothandels en distributeurs, en meubelpaneelproducenten.’ 

Freesia bladeren
Beeld: ©VanHier

Wat is je belangrijkste tip voor andere startups die zich met deze opgave bezighouden?

‘Kijk waar de behoefte en energie zit. Ketenprojecten komen makkelijker van de grond wanneer alle partijen mee willen doen om de productieketen anders te organiseren. En zorg dat je kleine stappen maakt waarmee je het product én het proces kan bewijzen. De belangrijkste tip is nog wel: werk samen! Ook met de mensen of bedrijven waarvan jij denkt dat ze je concurrenten zijn. Uiteindelijk hebben we gezamenlijk één doel. En dat doel is leidend.’ 

Meer weten?

Kijk op de website van VanHier.