Wens en straat: Geef de Straat Terug!

Vraag iedere willekeurige toerist in Nederland wat ze fijn vinden aan Nederland en ze zullen geheid beginnen over de fietsvrijheid. Nederland is dan ook echt een fietsland. Nergens op de wereld wordt zoveel gefietst als in ons land. De Fietsersbond ziet dan ook graag dat er actief gewerkt wordt aan het behouden van deze reputatie, voor iedereen. ‘We zijn ons echt niet bewust van hoe mooi het is dat je gewoon kunt fietsen in Nederland. Daar mogen we als land echt trots op zijn’, aldus Martijn van Es, campagneleider bij de Fietsersbond. De Fietsersbond  werkt dan ook aan platform ‘Geef de Straat Terug!’ voor mensen die hun straat blijvend anders willen inrichten.

Fietsers
Beeld: ©Geef de Straat Terug!

De fietsende en wandelende mens centraal

De Fietsersbond ziet graag dat we de mens centraal stellen. Fietsende en wandelende mensen moeten dan ook geprioriteerd worden wanneer wegen worden aangelegd. De straten zijn namelijk om te fietsen en wandelen. Niet om op te rijden. ‘Het initiatief is bedoeld om ervoor te zorgen dat de straten om ons heen meer worden afgestemd op het gebruik dat we ervan maken. Dan kan iedereen weer volop genieten van de ruimte om te spelen, sporten en verblijven’, aldus Van Es.

Minder auto’s op straat betekent ook een grotere toename van de leefbaarheid en groei van groen. Vooral in steden en dorpen waarin het druk is, is hier behoefte aan. Meer groen betekent weer schonere lucht en een gezonder leven en klimaat. De klimaatcrisis is namelijk de grootste uitdaging die opgelost moet worden. Door straten te verduurzamen kunnen de gevolgen van de klimaatcrisis beter worden opgevangen. 

Veiligheid van onze kinderen

Dagelijks fietst een groot aantal basis- en middelbare schoolleerlingen naar school, hun vrienden, en weer terug naar huis. Onderweg naar de verschillende bestemmingen, zit een ongeluk in een klein hoekje. Met auto’s die op stoepen geparkeerd staan, kun je in veel straten niet eens zien of er een auto aankomt. Tot het te laat is. Dit kan en moet anders. Voor onze kinderen. Kinderen, en eigenlijk iedereen, verdienen het om veilig op hun bestemming aan te komen.

Doel van het initiatief

Van Es vertelt dat het doel van het initiatief is ervoor te zorgen dat mensen zelf iets op kunnen zetten: ‘Heb jij een goed idee om de straat terug te geven? Dan kun je bij ons informatie vinden over hoe je dat doet. Wij zorgen ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt. Kortom: we willen actie door bewoners faciliteren.’ Ook willen ze best practices over het hele land verzamelen waar de straten al zijn teruggegeven. Van Es legt uit dat het mooie van de Fietsersbond is dat ze buiten hun hokje denken: ‘Dat maakt het initiatief ook zo mooi en vernieuwend. We zijn er niet alleen voor de fietser, maar ook voor de voetganger. We trekken onze doelen veel breder.’