Leestip: deze warmtebatterij kan met water en zout miljoenen woningen gasvrij maken

Aan de TU Eindhoven wordt een warmtebatterij ontwikkeld die weleens een grote rol kan spelen in de energietransitie. Het principe klinkt haast té eenvoudig: zout en water zijn de bestandsdelen die ervoor moeten gaan zorgen dat ruim drie miljoen huishoudens in Nederland van het gas af kunnen.

waterdruppels

De warmtebatterij, die wordt ontwikkeld door een consortium van TU Eindhoven, TNO, spin-off bedrijf Cellcius en andere bedrijven, is nu klaar voor de eerste praktijktests. Het proces dat ten grondslag ligt aan de batterij is al langer bekend. Door water te verdampen uit zout, verandert de kristalstructuur en neemt het energie op. Voeg je opnieuw water toe aan de zoutkristallen, dan worden ze groter en daarbij komt warmte vrij. Zolang er geen water bij het droge zoutpoeder komt, blijft de warmte altijd opgeslagen. Zo kun je dus een volledig verliesvrije batterij creëren. 

Niet giftig of kostbaar

In tegenstelling tot veel andere batterijen, bevat de warmtebatterij van de TU Eindhoven bovendien geen giftige chemicaliën en geen zeldzame of kostbare materialen.  De warmte die erin gaat, blijft oneindig bewaard totdat het nodig is voor gebruik.

Warmte-afval

De batterij kan opgeladen worden op plaatsen met veel restwarmte. De onderzoekers richten zich hierbij vooral op industriële restwarmte, die in fabrieken als bijproduct ontstaat of overtollige warmte uit datacenters. Deze warmte heeft een temperatuur onder de 150 graden Celsius en kan daardoor door de industrie niet gebruikt worden – het is een soort “warmte-afval”. Maar voor het verwarmen van woningen of kantoren is zulke warmte juist erg bruikbaar. In Nederland komt er uit de industrie jaarlijks zo’n 150 PetaJoule restwarmte – genoeg om bijna 3,5 miljoen woningen van het gas af te halen. 

Meer lezen?

De Volkskrant ging in gesprek Olaf Adan, hoogleraar technische natuurkunde TU Eindhoven, hoofdonderzoeker bij TNO en de bedenker van de warmtebatterij. Lees het hele artikel op de website van De Volkskrant

Ook de TU Eindhoven publiceerde een uitgebreid artikel waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe de warmtebatterij werkt en wat deze kan betekenen voor de duurzaamheidstransitie.