Big Improvement Day: ‘Meest positieve dag van het jaar’

Op de derde dinsdag van januari vindt weer de Big Improvement Day (BID) plaats. Ralph van Hessen is initiatiefnemer van BID en een groot voorstander van samenwerking. Daarom is hij ook zo enthousiast over BID, waar de samenwerking tussen overheid, het bedrijfsleven, onderwijs, sport, en zorg wordt aangemoedigd en bevorderd. Het doel volgens Van Hessen: ‘Iedereen moet weggaan met één goed idee, één nieuw contact en één actie om op te volgen. En met het geloof dat het beter kan.’

Beeld: ©Big Improvement Day

Platform voor samenwerking

De BID bestaat inmiddels meer dan 15 jaar en is uitgegroeid tot meer dan een jaarlijks evenement. Het is een platform voor ontmoeting, nieuwe ideeën en samenwerking tussen verschillende sectoren. Vooral die samenwerking is broodnodig als je het aan Van Hessen vraagt. ‘Met alle grote uitdagingen waar we in Nederland voor staan, is het belangrijk om elkaar te vinden en samen te werken. Dat is niet altijd makkelijk en daar valt nog veel winst te behalen. Maar de overheid kan het niet alleen. Daar hebben we elkaar voor nodig.’

Meest positieve dag van het jaar

En daar hoort ook positiviteit bij. Van Hessen straalt veel positieve energie uit en hij hoopt dan ook dat mensen dat gevoel mee naar huis nemen na BID. ‘Vaak kijken we naar wat niet kan, maar als we met oplossingen willen komen, moeten we kijken naar wat wel kan. BID moet de meest positieve dag van het jaar zijn.’ Dat maar 2% van alle uitvindingen succesvol is, hoeft geen reden te zijn om niet te innoveren, geeft hij aan. ‘Je gaat fouten maken als je innoveert. Maar dat proces is ook leerzaam en essentieel.’

Vlag van innovatie

BID werkt onder de vlag van innovatie meer samen met Innovatie-Estafette om elkaar een podium te geven en voort te bouwen op elkaar. Daarnaast is BID ook partner van de Nederlandse Innovatie Prijs die afgelopen maand werd uitgereikt bij De Wereld van Morgen. Op de Big Improvement Day kun je side-sessies verwachten waarin sprekers komen vertellen over verschillende onderwerpen, een groot podium voor innovatieve ideeën, ruimte voor ontmoeting en als grote spreker deze keer: Melati Wijsen, bekend van haar initiatief om stranden in Bali schoon te houden van plastic.

Beeld: ©Green Queen
Melati Wijsen

Verschil maken

Van Hessen is trots op wat BID de afgelopen jaren heeft bereikt. BID is inmiddels een gevestigde naam. Zijn droom is om BID nog groter te maken en het kerndoel nog hoger op de agenda te krijgen bij de overheid. ‘De polsstok is hoog en lang. Ik hoop dat we dit niveau kunnen blijven vasthouden’, vertelt hij.

Ook in het verzinnen van termen is Van Hessen vernieuwend. Als het onderwerp de fysieke leefomgeving opkomt, merkt hij op dat innovatie niet over beleid gaat, maar over alles wat ons raakt zodat iedereen prettig kan leven. Zowel fysiek als mentaal. ‘Nederland is een mooi land. Dat moeten we niet uit het oog verliezen. Daarom is het van belang dat iedereen bijdraagt. De overheid is er niet alleen voor zichzelf, maar juist om een verschil te maken voor de fysieke leef- en leeromgeving van iedere Nederlander.’

Hetzelfde doel

Als ze Van Hessen zouden vragen om een big improvement day te organiseren bij de overheid, zegt hij volmondig ja. ‘Mijn handen gaan jeuken als ik hoor dat politici elkaar tegenwerken in de Tweede Kamer. We hebben uiteindelijk allemaal hetzelfde doel. De overheid kan daarbij niet zonder het bedrijfsleven. Ik denk dat iedereen gebaat is bij samenwerking.’

Beeld: ©Big Improvement Day
Ralph van Hessen

Surfen op de golven

Iedereen die wil innoveren is dan ook van harte uitgenodigd bij BID. BID is bij uitstek de plek waar experts samenkomen om elkaar te ontmoeten en geïnspireerd te raken. ‘De achtergrond die iedereen meebrengt is waardevol en zorgt uiteindelijk voor verandering’, zegt Van Hessen. ‘Dat is niet alleen belangrijk voor innovatie, maar ook voor het vertrouwen in elkaar’, benadrukt hij.

De belangrijkste tip die Van Hessen meegeeft aan iedereen die geïnteresseerd is in innovatie: ‘Je hoeft niet alles zelf te doen. Maak gebruik van de energie van anderen. Surf op de golven van het werk van anderen. Samen kun je ver komen.’

Op 17 januari vindt de volgende Big Improvement Day plaats in het AFAS Circustheater Scheveningen. Ben je benieuwd naar de volgende Big Improvement Day en alles wat de organisatie verder doet? Kijk dan op de website van BID.