De onderwaterwereld lost de problemen op het land op

Bestaat er een product waarmee je tegelijkertijd bijdraagt aan het oplossen van de woningnood, de energietransitie en het creëren van een prettige leefomgeving? Jazeker, en Marjanne Cuypers van het Rotterdamse ontwerpbureau BlueBlocks is er volop mee aan het innoveren. We hebben het over het multifunctionele zeewier. BlueBlocks maakt er onder meer circulair en biologisch afbreekbaar plaatmateriaal van: SeaWood.

Beeld: ©Jacqueline Fuijkschot
Marjanne Cuypers

Duurzaam bouwen met zeewier

Marjanne Cuypers wilde via een écht toekomstbestendige grondstof actief bijdragen aan een betere wereld. Hoe zij uitkwam bij zeewier? “Ik heb gekeken naar wat we echt nodig hebben, oftewel onze primaire behoefte. En dan is het antwoord dat we allemaal een nest nodig hebben. Dieren maken hun nest van bio-based materialen, dus waarom wij niet?"

Een mooie bijkomstigheid van zeewier is dat er geen grond of vers water nodig is. Daarnaast is er een CO2- en stikstofprobleem en laten dat nou precies de 2 elementen zijn die zeewier opneemt tijdens de groei. "Hoe mooi is het dat hoe meer we van iets maken, hoe beter het is voor mens en planeet?”

"Om de toepasbaarheid van zeewier als bouwmateriaal te testen, moet je samenwerken."

Het belang van samenwerken

Om de toepasbaarheid van zeewier als bouwmateriaal te testen, is samenwerking noodzakelijk. Daar weet Cuypers alles van: “We gaan veel samenwerkingen aan, omdat we dan bijvoorbeeld kunnen testen hoe ons materiaal zich gedraagt in verschillende situaties.” Zo test het bedrijf nu bij een woningcorporatie hoe afbouwplaten gemaakt met zeewier reageren op vocht en temperatuurverschillen. “Uiteindelijk moeten die platen de huidige wandplaten kunnen vervangen”, vertelt Cuypers. 

“Een ander mooi project waaraan wij hebben meegewerkt is het biobased huis The Exploded View. Het is gemaakt met wel 100 bio-materialen en volledig demontabel. Dankzij onze samenwerking met TNO konden we echt goede technische testen doen. Doordat er ook marktpartijen bij het project zijn aangesloten, zoals bouwers en architecten, kijken we met de gehele keten naar het gebruik van nieuwe materialen.”  

Samenwerking kan ook zinvol zijn om alles uit je product te halen. “Zeker bij zeewier”, legt Cuypers uit. “Hetzelfde stuk zeewier kun je namelijk voor meerdere doeleinden gebruiken. Zo kun je er mooie kleurstoffen uithalen en het gebruiken voor voedingsdoeleinden. Dat doen wij niet zelf, dus daarvoor gaan we samenwerkingen aan. Zo benutten we het zeewier optimaal.”

"Als je maar iets doet. Niets doen is geen optie."

Impact maken via het onderwijs

Naast samenwerken, vindt Cuypers de connectie met het onderwijs belangrijk: “Daar ligt de sleutel, je kunt er een grote impact maken. Dat zijn de mensen die over 5 of 10 jaar duurzaamheid ademen. Mijn doel is hen te inspireren, zodat ze zelf gaan ondernemen en weer anderen inspireren.”

Maar of je nu bezig bent met de toekomst van onze fysieke leefomgeving door strategische samenwerkingen aan te gaan, de jeugd te inspireren of via andere wegen, maakt volgens de gedreven onderneemster niet uit. “Als je maar iets doet”, zegt Cuypers. “Niets doen is geen optie.”

Seawood