Biomimicry: leren van de natuur

De natuur als leermeester, wat levert dat op? Van oudsher kijkt de mens naar de natuur om ideeën op te doen. Dat leren van de natuur noemen we biomimicry. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de natuur als inspiratiebron voor duurzame innovaties. We laten een aantal bijzondere voorbeelden zien. Kunstenaar Koert van Mensvoort neemt ons mee in hoe de fusie tussen technologie en natuur de toekomst gaat beïnvloeden.

Ook Saskia van den Muijsenberg erkent dat enorme innovatiepotentieel in de natuur. Daarom richtte ze tien jaar geleden Biomimicry NL op. In deze nieuwsbrief vertelt ze over de uitdagingen die zij tegen kwam en het enorme potentieel dat de natuur ons biedt. En Willemijn Wortelboer van RAW Paints benadrukt misschien wel de makkelijkste manier om te leren van de natuur: volg je gevoel!

‘De natuur als model, mentor en maatstaf voor innovatie’

Saskia van den Muijsenberg is een van de oprichters van Biomimicry NL, dat dit jaar zijn tienjarig bestaan viert. Daarvoor werkte ze bij het team Gamechanger van Shell. Totdat ze met biomimicry in aanmerking kwam waar ze enorm van onder de indruk was. Wat kan biomimicry volgens Van den Muijsenberg bijdragen aan innovatie?

Saskia van den Muijsenberg: ‘De natuur als model, mentor en maatstaf voor innovatie’

Close-ups van insecten en planten

Biomimicry: vijf voorbeelden hoe de natuur ons inspireerde tot innovatie

De natuur als inspiratiebron voor innovaties. Het meest bekende voorbeeld is misschien wel klittenband, geïnspireerd op de Klit-plant. Maar er zijn meer goede voorbeelden van hoe ontwerpers leren van de natuur. Lees hier vijf verschillende innovaties.

Biomimicry: vijf voorbeelden hoe de natuur ons inspireerde tot innovatie

Een eend staat naast een gloeilamp waarin een zonsondergang zichtbaar is

Drie vragen aan RAW Paints: ‘Blijf je gevoel volgen!’

Sinds 2015 verduurzaamt RAW Paints met succes de verfindustrie met hun verf op poederbasis. In 2018 wonnen ze de Accenture Innovations Awards Klimaatprijs, in 2019 zijn ze genomineerd voor de Green Product Award en in 2020 behoren ze volgens de Circulair Awards tot de top 10 van meest iconische circulaire producten. Welke lessen kan Willemijn Wortelboer, eigenaar van RAW Paints, met ons delen?

Drie vragen aan RAW Paints: ‘Blijf je gevoel volgen!’

Portretfoto Willemijn Wortelboer

Innovatie spreekt Koert van Mensvoort

Koert van Mensvoort is kunstenaar, filosoof en wetenschapper. Hij begon met het Next Nature Network, dat met artistieke en wetenschappelijke experimenten de discussie over de technologische toekomst aangaat. 'We zitten in de fase dat we onze relatie mens, natuur en technologie anders gaan zien. We staan op een kruispunt tussen droom en nachtmerrie.'

Bekijk de video: Innovatie spreekt Koert van Mensvoort

Innovatie spreekt: Koen Meervoert

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter!

De Innovatie-estafette is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Buitenlandse Zaken.

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.