Initiatieven, evenementen, prijzen en enthousiasme over samenwerking

November loopt op zijn einde en we blikken terug op een maand vol mooie evenementen en inspirerende bijeenkomsten. De maand begon met de Nederlandse Innovatieprijs 2022. In deze nieuwsbrief lees je een artikel over een aantal genomineerden die we hier in het zonnetje zetten. Ralph van Hessen vertelt verder in deze nieuwsbrief met enthousiasme over Big Improvement Day en Rob van den Hazel over Vitale Vakantieparken. En als je benieuwd bent naar een stukje mooie innovatie: Wouter Heijnen is enthousiast over digital twins en vertelt hoe ze het bestuur een stukje innovatiever maken.

Oplossingen realiseren met digital twins

Bij de Nijmeegse Vierdaagse hebben ze al ondervonden hoe handig een digital twin kan zijn bij het managen van drukte. Heel praktisch kun je daarbij zien wat er bijvoorbeeld gebeurt bij het plaatsen van een toiletcabine en hoe smal de doorgang dan wordt. We vroegen aan Wouter Heijnen van VNG Realisatie welke voordelen digital twins nog meer kunnen hebben en hoe we het in de toekomst kunnen gaan gebruiken om te innoveren. ‘We staan voor veel opgaven. Al die opgaven hangen samen met elkaar en een digital twin kan heel goed helpen bij het integraal kijken naar die opgaven.’

‘Samen oplossingen realiseren’

3x klimaatvriendelijke nominaties van de Innovatieprijs 2022

Op 2 november werd de winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs bekend gemaakt in de uitzending van De Wereld van Morgen van de AvroTros. Naast bedrijven in de medische hoek, waaronder ook winnaar MIMETAS, waren er ook op het gebied van klimaat en fysieke leefomgeving genomineerden die de moeite waard zijn om hier nog een keer te belichten. 

3x klimaatvriendelijke nominaties van de Innovatieprijs 2022

Beeld: ©Nederlandse Innovatieprijs

Big Improvement Day: ‘Meest positieve dag van het jaar’

Op de derde dinsdag van januari vindt weer de Big Improvement Day (BID) plaats. Ralph van Hessen is initiatiefnemer van BID en een groot voorstander van samenwerking. Daarom is hij ook zo enthousiast over BID, waar de samenwerking tussen overheid, het bedrijfsleven, onderwijs, sport, en zorg wordt aangemoedigd en bevorderd. Het doel volgens Van Hessen: ‘Iedereen moet weggaan met één goed idee, één nieuw contact en één actie om op te volgen. En met het geloof dat het beter kan.’

Big Improvement Day: ‘Meest positieve dag van het jaar’

Beeld: ©Big Improvement Day

‘Mijn droom is een clubhuis waar we aan de slag gaan met duurzaamheidsvraagstukken’

Het programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe is een samenwerking tussen elf gemeenten, de provincie Gelderland en heel veel andere partijen. Het bijna tien jaar oude programma richt zich op allerlei vraagstukken rond 500 Veluwse vakantieparken: innovatie, herstructurering, veiligheid, wonen en zorg, en duurzaamheid. ‘Die 500 vakantieparken, dat zijn 500 kansen voor een duurzamere Veluwe’, aldus programmamanager Rob van den Hazel.

‘Mijn droom is een clubhuis waar we aan de slag gaan met duurzaamheidsvraagstukken’

Beeld: ©Vitale Vakantieparken

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.