De Innovation Expo, een dag bomvol noviteiten en ontmoetingen

In Amsterdam Noord vond 14 april 2016 de zesde editie van het grootste innovatie-evenement van Nederland plaats: de Innovation Expo. Meer dan 5.500 bezoekers kwamen op deze innovatieve proeftuin af. Zij maakten kennis met spraakmakende en verrassende noviteiten en lieten zich inspireren door lezingen en workshops. Voor één dag was Filmmuseum EYE en omgeving het innovatieve living lab van Nederland.

Nieuwste innovaties tijdens Innovation Expo 2016

Biobased house

Om 10 uur startte het event met de opening van het Biobased demonstratiehuis. Patrick Schreven van Bouwbedrijf ORGA Bouw en één van de initiatiefnemers van het huis overhandigde minister Kamp de sleutel, waarna het huis vol liep met belangstellenden. Bijna alle materialen zijn duurzaam. Het huis is gebouwd van hout, het isolatiemateriaal van houtvezel, de muren geverfd met lijnolieverf en de tapijten gemaakt van oude visnetten. De elektriciteit komt van schone energiebronnen: op het dak liggen zonnepanelen en ter plekke wordt elektriciteit uit levende planten opgewekt. Een hightech huis in een groen jasje, dat nu al koop staat op Funda.

Sustainable Urban Delta

'Hier zit de kracht van Nederland! In het buitenland wordt echt met jaloezie naar Nederland gekeken. Ook een stad als San Francisco, die wereldwijd de standaard zet als het gaat om hightech, kijkt met grote bewondering naar ons en ziet Nederland als een van de belangrijkste partners om zaken mee te doen. Simpelweg omdat we in een aantal dingen heel goed zijn. En omdat we een volk zijn van ondernemers, een volk dat geen enkel respect heeft voor hiërarchie en dus heel creatief is’, zo opende premier Mark Rutte in de Arena zijn betoog en wist hij het publiek in te pakken en zijn visie over Nederland als Sustainable Urban Delta uit te dragen. Hij benadrukte hoe cruciaal samenwerking bij technologische innovaties is. Een van die innovaties is de elektrische en zelfsturende auto. Rutte uitte - met een knipoog - de VVD-droom om in de toekomst de spoorrails te asfalteren en daar een innovatieve zelfsturende autoweg van te maken, waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg.

Toekomst voor de zelfrijdende auto

Zo’n vaart zal het niet lopen, maar de ontwikkelingen zijn vergevorderd. Rond twee uur in de middag kwam de delegatie EU-ministers van Transport in zelfrijdende auto’s aan. De EU-ministers van Milieu namen de waterroute over het IJ in een hightech solarboot. De ontwikkeling van de zelfrijdende Europese auto mag dan in volle gang zijn, de huidige regelgeving is daar niet op aangepast. Tijdens de informele bijeenkomst over smart en green mobility op het Marineterrein kwamen de ministers overeen dat over drie jaar de regelgeving op Europees niveau is aangepast, zodat autorijden met zelfsturende auto’s mogelijk wordt en onze wegen schoner en veiliger zullen zijn.

Green Deals en City Deals

Op de Expo werden heel wat deals afgesloten. Minister Kamp ondertekende vijf nieuwe Green Deals, waaronder de Green Deal Groene Daken. Daarnaast werden er nog twee Green Deal Awards uitgereikt. De jury noemde de Green Deal Gelijkspanning Haarlemmermeer een initiatief met lef en visie. In de wereld van wisselstroom creëerden zij een succesvolle proeftuin voor een gelijkspanningsnetwerk bij een plantenteler. De andere winnaar was er een waar veel partijen aan bijdroegen. Maar liefst 70 partijen waren betrokken bij Green Deal Zero Emissie Stadsvervoer, die er naar streven dat stadskernen in 2025 emissievrij zijn. Daarnaast werd de City Deal Warm Welkom voor Talent ondertekend. Hiermee willen de gemeenten Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Den Haag samenwerken om Nederland aantrekkelijker te maken voor buitenlandse ondernemers.

Challenge Stad van de Toekomst

Hemel(s)water en BlueCity010 zijn de grote winnaars van de Challenge Stad van de Toekomst. Uit 160 inzendingen is het initiatief Hemel(s)water onder leiding van Daan Roosegaarde betiteld met de juryprijs. De bedenkers van Hemel(s)water zien regenwater als de oplossing voor wereldwijde vraagstuk naar voldoende en gezond drinkwater door gebruik van regenwater in de stad. Er was daarnaast een gedeelde tweede plaats voor de projecten gewildgroei en Buiksloterham Circulair. BlueCity010 bleek de grote publiekswinnaar. De initiatiefnemers van BlueCity010 bouwen in het voormalige Tropicana-zwembad in Rotterdam aan een circulaire economie.

Te water

Nederland Waterland. Ook dat was te zien en te beleven op de Expo. Wie even de grachten van Amsterdam op wilde, kon in de sloepen van PlasticWhale stappen. Het unieke van deze sloepjes is dat ze gemaakt zijn van omgesmolten plastic flessen die allemaal uit de Amsterdamse grachten zijn gevist. Het was niet alleen een rondje varen, maar met een visnet ook je eigen plastic vangst binnenhalen. Een belevenis op zich. Een elektrische rondvaartboot bracht geïnteresseerden naar FabCity op de Kop van Java-eiland. Daar is deze tijdelijke mini-stad met innovatieve paviljoens en installaties gebouwd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

De Innovation Expo was een zeer geslaagd event waar pioniers, innovators, ondernemers, kennisinstellingen en overheden gezamenlijk Nederland als een innovatief Sustainable Urban Delta op de kaart hebben gezet.