Van Nelle Fabriek Rotterdam: innovatief icoon opent deuren voor InnovatieExpo 2023

De Van Nelle Fabriek in Rotterdam: een industrieel en vooruitstrevend boegbeeld in de havenstad. Als 1e daglichtfabriek van Europa en modernste fabriek van Nederland was het een voorbeeld voor de fabrieken die hierna werden gebouwd. Momenteel is de Van Nelle Fabriek een unieke evenementenlocatie, die bewust bezig is met haar ecologische voetafdruk. Al met al een plek die goed past bij de visie van de InnovatieExpo.

Van Nelle Fabriek - letters en luchtbogen
Beeld: ©Van Nelle Fabriek

“De Van Nelle Fabriek is een icoon van de 20e-eeuwse industriële architectuur”, vindt UNESCO. En ook Le Corbusier, een van de grootste architecten van de twintigste eeuw, is na zijn bezoek in 1932 vol lof: "U heeft in Rotterdam een schitterend bewijs van het leven dat komt! Van een puurheid, zo onvoorwaardelijk zuiver!" 

Innovatieve keuzes vanaf het begin 

Het was dan ook van bouw tot gebruik een innovatief gebouw. Bijvoorbeeld toen er in het ontwerp niet werd gekozen voor baksteen, maar beton. En er voor het eerst in Nederland heipalen van gewapend beton de grond in gingen. De verdiepingen steunen niet op draagmuren, maar op kolommen. Hoe hoger je komt, hoe slanker de kolommen zijn. Alles voor een zo goed mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte.  

Centraal in ontwerp en gebruik stond het welzijn van de medewerkers. In een fabriek die optimaal gebruikmaakt van daglicht, is het prettiger werken dan in een donkere ruimte. Op de sportvelden kon het personeel ontspannen en de medewerkers hoefden niet meer naar het badhuis, want douchen kon vanaf nu op het werk. 

Historische foto Van Nelle Fabriek: medewerkers aan het werk
Beeld: ©Van Nelle Fabriek

En nu: duurzaamheid en eigentijdse ondernemers 

Tegenwoordig is de niet te missen eyecatcher langs de Schie gevuld met innovatieve, eigentijdse ondernemers. Het is niet alleen een prachtige evenementenlocatie om te zien, maar ook één die aandacht heeft voor duurzaamheid. De Van Nelle Fabriek heeft een eigen Green Team, dat samen met organisatoren, zoals wij, kijkt naar een duurzame organisatie van events.   

De InnovatieExpo vindt elke 2 jaar plaats op een aansprekende locatie. In 2016 was dat bijvoorbeeld Filmmuseum EYE in Amsterdam en in 2018 het RDM-terrein in Rotterdam. In 2021 was de 1e online editie. We zijn blij dat we iedereen dit jaar weer fysiek kunnen verwelkomen en verheugen ons erop jullie te zien op 2 november 2023 in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. 

Blijf op de hoogte

Zet de InnovatieExpo direct in je agenda. Nu al verbinden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief