Innovatie als collectief proces

Aan een betere wereld werken, hoe doe je dat? Eén manier is door onderling contact te zoeken en verschillende mensen bij elkaar te brengen, legt Denker des Vaderlands Daan Roovers in de nieuwe Innovatie spreekt uit. In deze nieuwsbrief zoeken we uit welke rol samenwerking en crossovers kunnen spelen in innovatie en wetenschap. Met hoogleraar Innovatiewetenschappen Marko Hekkert, toekomstverkenner Silke den Hartog-De Wilde en Brightside-directeur Arnold Stokking.

Statiegeld en sojabrokjes: innovatie als collectief proces

Eendracht maakt macht, ook in innovatieland. Maar wat is het precies dat samenwerken zo belangrijk maakt? Hoe beïnvloedt samenwerking innovatietrajecten? En kan het soms ook juist slecht zijn voor vernieuwing? We vroegen het hoogleraar Innovatiewetenschappen Marko Hekkert.

Statiegeld en sojabrokjes: innovatie als collectief proces

Marko Hekkert

Hoe gaat het nu met... Arnold Stokking?

Wie neemt het initiatief voor innovatie? En hoe zorg je dat innovatief talent niet naar het buitenland vertrekt? Daarover ging Arnold Stokking, directeur van Brightside, tijdens de IE2018 in gesprek. Hoe kijkt hij terug op de IE2018?

Hoe gaat het nu met... Arnold Stokking?

Portetfoto: Arnold Stokking

‘Je moet jezelf trainen om ondenkbare scenario’s toch te overwegen’

Heb jij op de Innovation Expo de serious game van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) gespeeld? Met dit spel kon je een kijkje in de keuken van de toekomstverkenner nemen. Wat komt er allemaal bij kijken als je de toekomst verkent? En wat kun je daar als innovator aan hebben? We vroegen het toekomstverkenner Silke den Hartog-De Wilde.

‘Je moet jezelf trainen om ondenkbare scenario’s toch te overwegen’

Toekomst verkennen

Europa’s meest uitgebreide innovatie-ecosysteem RDM zet volgende stap

Innovatie-hotspot en IE2018-locatie RDM Rotterdam viert dit jaar haar tiende verjaardag. Tijd voor nieuwe stappen. Naast de innovatieve onderwijs en startup-hub op het RDM-terrein, wordt in het havengebied ook gewerkt aan de ontwikkeling van M4Havens, een nieuw terrein waar scale-ups zich kunnen vestigen.

Innovatie-ecosysteem RDM zet volgende stap

Een kade

Innovatie spreekt Daan Roovers

Daan Roovers is Denker des Vaderlands, filosoof en docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hoe kijkt zij naar innovatie? 'Technologische en sociale innovaties hebben een oorsprong in een samenklontering van groepen mensen die opeens op een slimme manier dingen gaan uitwisselen.'

Innovatie spreekt Daan Roovers

Daan Rovers geeft een presentatie voor een boekenkast

Europese Commissie: Nederland wordt steeds innovatiever

Nederland is dit jaar een van de vier Europese innovatieleiders. Volgens cijfers van de Europese Commissie worden de Europese innovatieprestaties steeds beter. Voor het eerst groeit de EU op innovatiegebied sneller dan de Verenigde Staten.

Europese Commissie: Nederland wordt steeds innovatiever

Tekening van Europese map

Het laatste innovatienieuws

IE-exposant VDL neemt de Nederlandse Innovatieprijs 2019 in ontvangst, de KvK Innovatie Top 100 is bekend en ook deze maand innoveerde Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van autonome vaartuigen. Een overzicht van de belangrijkste nieuwtjes.

Het laatste innovatienieuws

Een Newton Cradle met vijf gloeilampen in plaats van ijzeren ballen

Oproep: Meld je aan voor Global Stars!

Werk jij als innovator met research & development en ben je geïnteresseerd in medische technologie, geavanceerde productie of logistiek en slimme mobiliteit? Dan roept Margriet Vonno, de Nederlandse ambassadeur in Singapore, je op om je aan te melden voor Global Stars Singapore!

Oproep: Meld je aan voor Global Stars!

Oproep Global Stars. Tekst: Eureka. Innovation across borders.

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.