Innovaties in energieopslag

De olieramp in Siberië en de hittegolf rond de Noordpoolcirkel toonden deze maand opnieuw aan dat de energietransitie niet op zich kan laten wachten. Maar hoeveel zonnepanelen of windmolens we ook neerzetten, als het bewolkt is of windstil, produceren ze geen energie. Daarom is het belangrijk dat we duurzaam opgewekte energie kunnen opslaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: grootschalige duurzame energieopslag blijkt een van de grootste uitdagingen waar innovators op dit moment voor staan. Al weerhoudt dat ze er gelukkig niet van om met creatieve oplossingen te komen. Zo verzon pensionado Cees van Nimwegen een manier om energie op te slaan in basaltsteen. AquaBattery wil met hun duurzame waterbatterijen een revolutie teweegbrengen in de energieopslag. En iwell bedacht Cube: een kleine batterij die schone stroom opslaat en terug levert wanneer dat nodig is.

Is deze basaltbatterij dé oplossing voor grootschalige energieopslag?

Zonne- en windenergie zijn veelbelovend, maar wat als de zon niet schijnt of de wind niet waait? Cees van Nimwegen vond een oplossing die uitblinkt in eenvoud: zet elektrische energie om in warmte en sla het op in basaltsteen.

Is deze basaltbatterij dé oplossing voor grootschalige energieopslag?

Energieopslagsysteem

Innovatie geeft door: AquaBattery

Hoe zien innovators de toekomst? Deze maand spreken we Jiajun Cen van AquaBattery: ‘Mijn droom voor de toekomst is dat we met onze duurzame batterij iedereen kunnen voorzien van duurzame energiebronnen, zodat we niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.’

Innovatie geeft door: AquaBattery

Jiajun Cen

TU’s vragen in Techrede om structurele aandacht voor technologische innovatie

Technologische innovaties zouden structureel verankerd moeten zijn in de agenda van politiek Den Haag, vinden de vier technische universiteiten in Nederland. Om het belang van deze innovaties over te brengen, organiseren ze op 1 oktober voor het eerst de Techrede.

TU’s vragen in Techrede om structurele aandacht voor technologische innovatie

Louise O. Fresco

Drie vragen aan iwell: ‘Mobiliseer talent voor je organisatie’

Schone en betaalbare energie voor iedereen is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Het team van Iwell bedacht een batterijsysteem waarmee het duurzamer, schoner en groener kan. Wat zijn voor Jan Willem de Jong de belangrijkste lessen tot nu toe?

Drie vragen aan iwell: ‘Mobiliseer talent voor je organisatie’

Batterij Iwell

Krachten sparen: het belang en de mogelijkheden van slimme energieopslag

In de toekomst gaan we op slimme, innovatieve én duurzame manieren energie op wekken. Sterker nog: dat doen we al. Maar wat als we meer stroom opwekken dan we nodig hebben? En wat als er te weinig zon of wind is? We zetten een aantal mogelijkheden voor slimme energieopslag op een rij.

Krachten sparen: het belang en de mogelijkheden van slimme energieopslag

Loods met windmolens op de achtergrond

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.