De rol van de overheid in innovatie

Welke rol is er weggelegd voor overheden als het gaat om innovatie? Moeten ze draagmoeder zijn van innovatie? Is het nodig dat Rijk en regio samenwerken aan vernieuwing, zoals bij Getij Grevelingen het geval is? Moeten overheden over grenzen kijken, zoals Margriet Vonno, ambassadeur van Nederland in Singapore en Brunei doet? Of kunnen ze beter nieuwe partijen zoeken en op een innovatieve manier met elkaar in gesprek gaan, zoals hoogleraar Urban Futures Maarten Hajer stelt?

'Overheid, wees een draagmoeder van innovatie!'

Overheden hebben te maken met een scala aan uitdagingen op het gebied van onder andere klimaatverandering, luchtvervuiling, woningmarkten, zorg en mobiliteit. Kleine verbeteringen en tijdelijke oplossingen bieden niet langer soelaas. Er zijn doorbraakinnovaties nodig, stelt adviseur en trainer Dany Robberecht.

‘Overheid, wees een draagmoeder van innovatie!’

Bouwen aan morgen. Tekening van twee personen met windmolens en andere futuristische technologiën op de achtergrond.

IE-exposant Ioniqa benoemd tot Nationaal Icoon

Met hun innovatie waarmee plastic PET-afval oneindig hergebruikt kan worden, is IE-exposant Ioniqa uitgeroepen tot nationaal icoon. Ook de kunstalvleesklier van Inreda Diabetic en het sattelietnetwerk van Hiber zijn benoemd tot Nationaal Icoon.

IE-exposant Ioniqa benoemd tot nationaal icoon

Verschillende invalshoeken, maar hetzelfde doel: een gezond Grevelingenmeer

Op de grens van Zuid-Holland en Zeeland ligt het grootste zoutwatermeer van West-Europa: het Grevelingenmeer. Ooit een levendig ecosysteem, maar door het verdwijnen van eb en vloed heeft een deel van het meer ‘dode bodems’ waar nu alleen nog bacteriën kunnen overleven. Ministeries, provincies en gemeenten werken nu samen om het meer weer gezond te krijgen.

Verschillende invalshoeken, maar hetzelfde doel: een gezond Grevelingenmeer

Ingrid Schrauwen

Hoe komen ministeries aan kennis?

De wereld van kennis en beleid lijken moeilijk verenigbaar. Inhoudelijke experts en beleidsmakers weten elkaar lang niet altijd goed te vinden. Een aanleiding voor het Rathenau Instituut om te verkennen hoe de aansluiting tussen kennis en beleid in de praktijk bij de verschillende ministeries georganiseerd is.

Hoe komen ministeries aan kennis?

Boekenkast met veel boeken

Minicollege: Maarten Hajer over soft spaces

‘We proberen met oude praktijken innovatief te zijn. Maar dat ligt volgens mij niet zo voor de hand.’ Volgens Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht, zullen we met oude overlegvormen niet tot vernieuwend beleid komen. Hij pleit er daarom voor dat we vaker op zoek gaan naar oplossingen in soft spaces.

Minicollege: Maarten Hajer over soft spaces

Maarten Hajer

Het laatste innovatienieuws

De afgelopen maand gebeurde er weer veel in innovatieland. Innovators kunnen zich inschrijven voor de Waterinnovatieprijs, het kabinet wil meer investeren in innovatie en op de Rotterdamse Maasvlakte pronkt binnenkort de grootste windmolen ter wereld!

Het laatste innovatienieuws

Een Newton Cradle met vijf gloeilampen in plaats van ijzeren ballen

Innovatie spreekt Margriet Vonno

Margriet Vonno is ambassadeur van Nederland in Singapore en Brunei. 'Er wordt óók geïnnoveerd door iets te doen wat voor ons normaal is, elders. Zo wordt in Singapore de eerste polder in Zuidoost Azië gebouwd. Ik vind dat heel normaal, maar daar vinden ze het heel erg spannend.'

Innovatie spreekt Margriet Vonno

Margriet Vonno

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.