Een wereld zonder afval

In 2050 circulair, hoe gaan we dat voor elkaar boksen? In deze nieuwsbrief onderzoeken we hoe er in Nederland gewerkt wordt aan een toekomst zonder afval. Bijvoorbeeld in BlueCity, de circulaire voorbeeldstad op de plek van het oude tropische zwemparadijs Tropicana in Rotterdam. Verschillende start-ups maken daar gebruik van elkaars reststromen. 

Ook PerfoTec draagt met hun technologie bij aan een afvalvrije wereld. Maar voor echte verandering is een systeeminnovatie nodig. Oud-minister en hoogleraar sustainable innovation Jacqueline Cramer vertelt hoe dat eruit zou kunnen zien. 

Circulair in 2050: een lange weg te gaan

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Al over 10 jaar moeten we op de helft zijn. Maar op dit moment zitten we pas op 24.5%, zo blijkt. Al doet Nederland het in globaal opzicht niet slecht, er is nog een lange weg te gaan.

Circulair in 2050: een lange weg te gaan

Nederlands Grondstoffenakkoord
Beeld: ©Ministerie IenW

Circulaire voorbeeldstad BlueCity bouwt aan een wereld zonder afval

In voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam is tegenwoordig circulaire voorbeeldstad BlueCity gevestigd. Sabine Biesheuvel, algemeen directeur en één van de oprichters van BlueCity, vertelt hóe BlueCity bouwt aan een toekomst waarin afval niet meer bestaat. 

Circulaire voorbeeldstad BlueCity bouwt aan een wereld zonder afval

Poster BlueCity
Beeld: ©Ministerie IenW

Drie vragen aan PerfoTec: je moet het ‘woweffect’ hebben

Verpakkingen van biobased, composteerbaar materiaal, die de versheid van producten als groenten en fruit zo lang mogelijk helpen behouden. Daarmee draagt PerfoTec bij aan een wereld zonder afval. Welke lessen kan CEO Bas Groeneweg met ons delen?

Drie vragen aan PerfoTec: je moet het ‘WOW’-effect hebben

Portretfoto Bas Groeneweg

De markt organiseert zich niet naar jou

Voor échte stappen richting een afvalvrije wereld is meer nodig dan een goede uitvinding, stelt oud-minister en hoogleraar sustainable innovation Jacqueline Cramer. Pas als we anders gaan samenwerken en genoeg bedrijven hun processen en producten aanpassen, kan de economie circulair worden. hoe zou zo’n systeeminnovatie eruit kunnen zien?

De markt organiseert zich niet naar jou

Portretfoto Jacqueline Cramer

5 kijk-, lees- en luistertips: Is een afvalvrije wereld een utopie?

Over heel de wereld werken innovators en wetenschappers er hard aan om realiteit te maken van het droombeeld van de circulaire economie. Deze vijf kijk-, lees- en luistertips bieden je een kijkje in de toekomst van een wereld waar afval een waardevolle grondstof is.

5 kijk-, lees- en luistertips: Is een afvalvrije wereld een utopie?

VPRO serie Groene Dromen

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.