Waterstof: de rijzende ster aan de duurzame horizon

Het is het meest voorkomende element in het universum. En als het aan de Europese Commissie ligt, wordt het één van de pijlers van onze energievoorziening. Maar wat is waterstof eigenlijk? Hoe duurzaam is het? En wat kan je er precies mee? In deze nieuwsbrief zoeken we het uit. We gaan in gesprek met waterstofprofessor Ad van Wijk over de Nederlandse ambities op waterstofgebied. We vragen de mensen achter de allereerste waterstofmolen HYGRO welke lessen zij hebben geleerd. We gaan langs bij the Green Village in Delft, waar bedenkers en producenten hun waterstoftoepassingen kunnen testen. En we zetten een paar ambitieuze waterstofplannen in het spotlicht.

‘Waterstof wordt nu pas economisch interessant’

In heel Europa wordt waterstof onthaald als nieuw groen goud. Toch wordt het meest voorkomende element in het universum nog niet volop toegepast in Nederland. We vragen waterstofprofessor Ad van Wijk waarom. ‘We moeten een voorbeeld nemen aan Duitsland en Engeland, en afstappen van het idee dat we zelf het wiel moeten uitvinden.’

‘Waterstof wordt nu pas economisch interessant’

Ad van Wijk bij een waterstofauto

Waterstof in Nederland: weinig geld, maar grote ambities

Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet komend jaar 60 miljoen euro beschikbaar stelt voor duurzame innovaties. Dit geld gaat onder andere naar de opschaling van duurzame waterstof. Toch loopt Nederland wat betreft waterstofinvesteringen nog ver achter op andere Europese landen. Al staan we niet stil: er steken steeds meer veelbelovende plannen de kop op.

Waterstof in Nederland: weinig geld, maar grote ambities

Waterstof

Waterstof: grijs, blauw of groen goud?

Als we de Europese overheden mogen geloven die er miljarden in investeerden, moet waterstof een essentiële rol gaan spelen in de energietransitie. Maar wat is waterstof eigenlijk? Waarom is er zoveel aandacht voor? En gaat het echt al onze groene dromen waarmaken?

Waterstof: grijs, blauw of groen goud?

Waterdruppel

Drie vragen aan HYGRO: 'Als startup kan je het niet alleen'

Als je het aan HYGRO vraagt, is waterstof over een paar jaar de onbetwiste keuze als vervanger voor diesel én een goed alternatief voor aardgas. In Noord-Holland bouwt het Alkmaarse bedrijf de eerste waterstofmolen. Welke lessen kan Jan-Willem Langeraar, Directeur Business Development van HYGRO, met ons delen?

Drie vragen aan HYGRO: ‘Als startup kán je het niet alleen’

Jan Willem Langeraar, HYGRO
Beeld: ©HYGRO

The Green Village, proeftuin voor innovatie

Door gebrek aan wet- en regelgeving mag je niet zomaar toepassingen met waterstof testen in een echte omgeving. In het regelluwe the Green Village in Delft, een realistische gebouwde omgeving in het klein, kan dat wel.

The Green Village, proeftuin voor duurzame innovatie

Portretfoto Arnoud van der Zee
Beeld: ©Ministerie I&W

Techrede vlog: innovatieve mobiliteit

In de Techrede vlogs nemen innovators ons mee in de wereld van innovatie en het belang daarvan voor onze samenleving. In de nieuwste vlog deelt Innovation Manager Arjan van Vliet zijn visie op innovatieve mobiliteit. ‘Lopen doen we al sinds de evolutie, maar zelfs daarop blijven we innoveren.’

Techrede vlog: innovatieve mobiliteit

Vlog Techrede

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.