Hoop voor de toekomst

Klimaatverandering, overbevolking en massale uitsterfte van dieren en planten. Het zijn moeilijke tijden waarin we leven. Is er nog hoop voor de toekomst? Jazeker, vindt sterrenkundige Lucas Ellerbroek. Hij zoekt naar buitenaards leven op verre planeten. Ook onderzoeker Anne-Marije Zwerver heeft vertrouwen in de toekomst: dan zullen quantum computers grote vraagstukken kunnen oplossen waar een normale computer miljoenen jaren over doet. Documentairemaakster Renée Scheltema weigert bij de pakken neer te gaan zitten: het is te laat om nog pessimistisch te zijn. En op Brave New World bleek dat we empathische bots kunnen maken, gedachten kunnen lezen en in de toekomst misschien wel voor eeuwig kunnen leven. Als dat niet hoopvol stemt?

Minicollege: Lucas Ellerbroek over de zoektocht naar buitenaards leven

Zijn wij alleen in het heelal? Die vraag houdt ons al duizenden jaren bezig. Zo ook sterrenkundige Lucas Ellerbroek. In zijn boek Planetenjagers beschrijft hij hoe het kan dat zoeken naar buitenaards leven in zo’n korte tijd een serieus vakgebied is geworden.

Minicollege: Lucas Ellerbroek over de zoektocht naar buitenaards leven

Lucas Ellerbroek

Normal is over: Het is te laat om pessimistisch te zijn

Klimaatverandering, massale uitsterfte van dier- en plantsoorten, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en een groeiende kloof tussen arm en rijk zijn symptomen van ons problematische financieel-economische systeem. Dat stelt documentairemaakster Renée Scheltema in haar film Normal is Over. Welke oplossingen vond ze om het tij te keren?

Normal is over: Het is te laat om pessimistisch te zijn

Poster van Normal is over 1.1
Beeld: ©Normal is over

Innovatie spreekt Anne-Marije Zwerver

Kijk mee met het wereldbeeld van Anne-Marije Zwerver, die bij de TU Delft onderzoek doet naar Quantum Computers. 'We verwachten dat de Quantum Computer exponentieel sneller kan rekenen dan een normale computer en zo heel grote vraagstukken kan oplossen waar een normale computer miljoenen jaren over zou doen.'

Innovatie spreekt Anne-Marije Zwerver

Anne-Marije Zwerver

De toekomst is nu op Brave New World 2019

Wat staat ons in de toekomst te wachten en hoe zal dit handel, beleid en onze levens veranderen? Dat bespraken experts uit allerlei vakgebieden op de conferentie Brave New World. We bezochten de tweede dag van Brave New World. Wat hebben we daar geleerd?

De toekomst is nu op Brave New World 2019

Brave new world

Drie vragen aan bunq: ‘Je moet tegen een stootje kunnen’

Het bedrijf TransIP van ondernemer Ali Niknam werd de grootste webhoster van Nederland. In 2015 richtte hij daarnaast “Bank of The Free” bunq op, dat in 2018 al meer dan €200 miljoen vermogen beheerde. Welke lessen kan Niknam delen met startups die ook willen groeien?

Drie vragen aan bunq: ‘Je moet tegen een stootje kunnen’

Ali Niknam

Het laatste innovatienieuws

IE-exposant The Great Bubble Barrier bereikte een mijlpaal, kippenhouder Kipster kreeg de prijs voor meest uitdagende onderneming van Nederland en het Nederlandse bedrijf FORU-Solution gaat olie opruimen in Saoedi-Arabië. We zetten een aantal niet te missen innovatienieuwtjes op een rij.

Het laatste innovatienieuws

Een Newton Cradle met vijf gloeilampen in plaats van ijzeren ballen

Ptthee wint ASN Bank Wereldprijs met thee die de natuur herstelt

Voor hun biologische kruidenthee van Nederlandse bodem werkt theeservice Ptthee samen met boeren en landeigenaren om biodiversiteit te stimuleren. Dat leverde ze bij de uitreiking van de ASN Bank Wereldprijs niet alleen de eerste prijs van €25.000 op, maar ook de publieksprijs van €5.000.

Ptthee wint ASN Bank Wereldprijs met thee die de natuur herstelt

ptthee
Beeld: ©ptthee

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.