Een terugblik en een blik vooruit

Met meer dan 2000 online bezoekers, tientallen werksessies, en meer dan zestig exposanten kijken we terug op een geslaagde InnovatieExpo 2021. Nu de rust is wedergekeerd maken we de balans op. Hoe gaan we nu verder? Met Maarten Hajer en Jan Willem van de Groep spraken we over de bouwsector en biobased bouwmaterialen. Lennart van der Burg vertelt over het Makersplatform Elektrolysers en Hackathon-winnaar Tom van de Loo blikt terug op de InnovatieExpo en de Hackathon. En mocht je de exposanten gemist hebben, dan kun je de compilatie bekijken van exposanten die zich bezighouden met de opgaven rondom mobiliteit.

Vijf lessen over innovatie van de InnovatieExpo 2021

We kijken terug op een geslaagde InnovatieExpo 2021. Het is tijd om de balans op te maken. Wat hebben we geleerd op de InnovatieExpo 2021? En hoe helpen die lessen ons beter te innoveren?

Vijf lessen over innovatie van de InnovatieExpo 2021

Verschillende sprekers zitten aan de tafel en zijn met elkaar in gesprek
Beeld: ©Patrick van der Hurk

‘We riepen altijd dat de bouwsector niet innovatief was’

‘We noemden de bouwsector altijd onze minst innovatieve sector. Maar dat is volledig omgeslagen’, ziet Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht en directeur van de Urban Futures Studio. Hoe kan dat? En hoe brengt de bouwsector die innovatiedrang in de praktijk?

‘We riepen altijd dat de bouwsector niet innovatief was’

Portretfoto van Maarten Hajer
Beeld: ©Elisabeth Lanz Fotografie

‘Inzetten op biobased bouwen is een win-win-win situatie’

Om de klimaatdoelen van 2030 te halen moet Nederland flink verduurzamen. De bouwindustrie kan een rol spelen in onze verduurzamingsopgave, stelt Jan Willem van de Groep, kwartiermaker van de Buyer Group Biobased Bouwmaterialen (BGBB).

‘Inzetten op biobased bouwen is een win-win-win situatie’

Portretfoto van Jan Willem van de Groep

Samen werken aan de elektrolyser-industrie

De technologie om met elektrolysers groene waterstof te maken is al ruim 200 jaar oud. Toch wordt de techniek nog weinig toegepast. Daar komt met het Elektrolysers Makersplatform NL verandering in. Het platform gaat de ontwikkeling en productie van elektrolysers of elektrolyser componenten door Nederlandse bedrijven opschalen en versnellen.

Samen werken aan de elektrolyser-industrie

Portretfoto van Lennart van der Burg
Beeld: ©TNO

Exposanten-estafette: Mobiliteit

Tijdens de InnovatieExpo2021 presenteerden verschillende bedrijven en initiatieven hun ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie, circulaire economie, verstedelijking en mobiliteit. We zetten ze hier nogmaals in het zonnetje, deze keer met aandacht voor mobiliteit.

Exposanten-estafette: Mobiliteit

Exposanten Estafette: Mobiliteit

Drie vragen aan: Hackathon-winnaar Tom van de Loo

Ook jongeren droegen bij aan de InnovatieExpo2021. Onder andere met een Hackathon. We spraken Tom van de Loo (22) - uit een van de winnende teams -  over zijn ervaring, hun winnende idee en de vervolgplannen van het team.

Drie vragen aan: Hackathon-winnaar Tom van de Loo

Tom van de Loo neemt de prijs van Marcel Bamberg in ontvangst
Beeld: ©Patrick van der Hurk

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.