Creatief met water en energie

Als het gaat over water en energie, dan denken we al snel aan waterkracht. Maar er zijn meer manieren om met water duurzame energie op te wekken. Bijvoorbeeld door middel van superkritische watervergassing, een belangrijke bouwsteen voor een grootschalige circulaire economie. Of door gebruik te maken van drijvende windturbines – een techniek die nu nog in de kinderschoenen staat, maar veel potentie heeft. En wat dacht je van damwanden die gratis energie uit de bodem kunnen halen? In deze nieuwsbrief maken we kennis met creatieve en duurzame innovaties op het gebied van water en energie. 

Superkritische watervergassing: van slib en plastic naar circulair gas en waterstof

Alle onderdelen van rioolslib, gft-afval en zelfs plastics omgezet kunnen worden in bruikbaar groen en circulair gas. Met CLEANUP Gas werkt innovator SCW Systems aan een belangrijke bouwsteen voor een grootschalige circulaire economie: superkritische watervergassing. 

Superkritische watervergassing: van slib en plastic naar gas en waterstof

constructie
Beeld: ©SCW Systems

TU Delft geeft innovatie naar drijvende windturbines een boost

Voor een duurzame toekomst moeten we creatief zijn. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van drijvende windturbines – een techniek die nu nog in de kinderschoenen staat, maar veel potentie heeft. Om die potentie te onderzoeken lanceert het Floating Renewables Lab. 

TU Delft geeft innovatie naar drijvende windturbines een boost

drijvende windturbines
Beeld: ©TU Delft

Damwanden als oplossing voor het energievraagstuk? 

Nederland is het land met de meeste stalen damwanden. Ideaal voor de energie-damwand van CRUX Engineering BV: een speciale damwand die warmte onttrekt uit water en bodem om huizen en gebouwen te verwarmen en te koelen.

Damwanden als oplossing voor het energievraagstuk?

Damwand
Beeld: ©CRUX

Drie vragen aan SeaQurrent: ‘Werk aan je bedrijf en niet alleen in je bedrijf’

De startup SeaQurrent bedacht in 2015 een manier om energie uit water te gebruiken: de TidalKite. Deze onderwatervlieger zet de beweging van eb en vloed om in duurzame energie. Dit jaar starten grootschalige tests. Wat zijn de belangrijkste lessen tot nu toe?

Drie vragen aan SeaQurrent: ‘Werk aan je bedrijf en niet alleen in je bedrijf’

seaqurrent constructie
Beeld: ©SeaQurrent

Leestip: deze warmtebatterij kan met water en zout miljoenen woningen gasvrij maken

Er wordt een warmtebatterij ontwikkeld die weleens een grote rol kan spelen in de energietransitie. Het principe klinkt haast té eenvoudig: zout en water zijn de bestandsdelen die ervoor moeten gaan zorgen dat ruim drie miljoen huishoudens van het gas af kunnen.

waterdruppels

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.