Zonnepanelen boven fruit | Geodata beter toepassen | Zeewier als bouwmateriaal

Noteer 2 november 2023 alvast in je agenda! Dit jaar vindt de tweejaarlijkse InnovatieExpo plaats in de iconische Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Binnenkort ontvang je meer informatie over de inspirerende sprekers en hoe je je kunt aanmelden voor dit evenement.

Ontdek in deze nieuwsbrief hoe fruitteler Rini Kusters profiteert van de zonnepanelen boven zijn bessen, lees over de effectieve toepassing van geodata in Nederland en leer meer over BlueBlocks, dat een innovatief bouwmateriaal ontwikkelde op basis van zeewier.

Slim ruimtegebruik: de voordelen van zonnepanelen boven fruit

Fruitteler Rini Kusters uit Wadenoijen kweekt als eerste ter wereld rode bessen onder zonnepanelen. Het is een mooi voorbeeld van innovatief dubbel ruimtegebruik. De panelen leveren duurzame stroom én beschermen de bessen tegen extreem weer. Bekijk de video.

Beeld: ©GroenLeven

De ruimtelijke inrichting van Nederland: van data naar actie

Een gedeelde 'bibliotheek' van feitelijke gegevens en de ontwikkeling van een nationale 'digitale tweeling'. Beide zijn bedoeld om weloverwogen beleidsbeslissingen te nemen en de impact hiervan op onze fysieke leefomgeving te voorspellen. Lees meer.

Beeld: ©Rob Poelenjee

De onderwaterwereld lost de problemen op het land op

Blueblocks biedt, met plaatmateriaal gemaakt van zeewier, een duurzaam alternatief voor de huidige bouwmaterialen. Om het materiaal goed te kunnen testen en om het zeewier optimaal te benutten, gaat het bedrijf verschillende samenwerkingen aan. Lees meer.

Beeld: ©Jacqueline Fuijkschot

Eerder verschenen op InnovatieX

  • Interview met Marko Hekkert (Planbureau voor de Leefomgeving) en Ruud Zanders (Kipster): "Voor de grote transities zijn innovaties én langdurig, consistent en goed doordacht beleid nodig”. Lees meer.
  • Rijkswaterstaathistoricus Bert Toussaint belicht 5 baanbrekende innovaties voor de fysieke leefomgeving uit de rijke geschiedenis van de organisatie. 225 jaar innovatief vermogen: Rijkswaterstaat. Lees meer.
  • Verbeelden, verbinden, versnellen; dat is het doel tijdens de InnovatieExpo op 2 november 2023. Save the date! Lees meer.
Van Nelle Fabriek

Andere interessante evenementen

Bekijk in onze kalender welke interessante evenementen er de komende tijd zijn op het gebied van innovatie in de fysieke leefomgeving. Bekijk de kalender.

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.