Slim, slimmer, slimst: de gebouwen van morgen

Smart buildings zouden efficiënter, duurzamer én veiliger zijn. En het klinkt veelbelovend, zo’n pand waar alles met elkaar verbonden is en dat volledig is afgestemd op de mensen die het gebruiken. Maar wat zijn ‘smart buildings’ nu precies? En hoe maak je een gebouw eigenlijk slim? In deze nieuwsbrief zoeken we het uit. We gaan in gesprek met hoogleraar Building Sustainability Elphi Nelissen, die vlakbij Eindhoven werkt aan de slimste wijk ter wereld. We spreken Hydraloop, dat een waterrecycler ontwikkelde om water uit baden, douches en wasmachines te zuiveren en desinfecteren en zo een oplossing wil bieden voor waterschaarste. En met de oprichters van Waterweg, die met hun circulaire tegels aan een betere wereld bouwen. 

Smart building: wat, hoe en waarom?

Automatische klimaatregeling, lampen die alleen aan gaan als er mensen in een ruimte zijn, en slimme lifts waarmee je sneller op de juiste verdieping bent. Leuk hoor, al die technologische snufjes. Maar wat maakt een smart building nu precies zo slim? 

Smart building: wat, hoe en waarom?

Smart building

Video: Waterweg bouwt met bagger

Overal ter wereld wordt steeds meer gebouwd, terwijl grondstoffen zoals zand en klei steeds schaarser worden. Bovendien zorgen tegels en asfalt in steden voor slechte afwatering en daarmee voor wateroverlast. Waterweg vond een oplossing: een circulaire, waterdoorlatende tegel, gemaakt van bagger. 

Video: Waterweg bouwt met bagger

Waterweg

Hoe smart buildings ons terug naar kantoor helpen

Slimme gebouwen vaak efficiënter en duurzamer, maar de systemen en technologieën blijken ook goed inzetbaar om een veilige werkomgeving te creëren. Welke technologieën zorgen ervoor dat wij in het nieuwe normaal weer veilig naar kantoor kunnen? 

Hoe smart buildings ons terug naar kantoor helpen

Smart building

De slimste wijk van de wereld komt in Helmond

In Helmond komt een groene wijk. Een rustige wijk, waar mensen hun buren kennen. Maar bovenal wordt het Brainport Smart District slim – héél slim. Initiatiefnemer Elphi Nelissen: ‘We willen een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.’

De slimste wijk van de wereld komt in Helmond

Brainport Smart District

Drie vragen aan Hydraloop: ‘We hebben onze eigen markt moeten creëren’

Als het aan Hydraloop ligt, krijgt ieder gebouw zijn eigen waterrecyclingsysteem. Met hun waterrecycler wil het bedrijf een oplossing bieden voor waterschaarste. Welke lessen kan Arthur Valkieser, CEO van Hydraloop, met ons delen?

Drie vragen aan Hydraloop: ‘We hebben onze eigen markt moeten creëren’

A.J. Valkieser - Hydraloop
Beeld: ©Hydraloop

Innovatie spreekt: Matthea de Jong

"Als iedereen in zijn eigen bubbeltje blijft hangen, dan zingt het rond maar gebeurt er niet zo veel. Voor de interactie en innovatie heb je plekken nodig om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan. Die moeten we koesteren."

Innovatie spreekt: Matthea de Jong

Portretfoto van Matthea

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.