Grote en kleine mobiliteit

Als het gaat over duurzame mobiliteitsinnovaties denken we al snel aan elektrische auto’s en bussen op waterstof. Maar mobiliteit is meer dan alleen het vervoer op de snelweg. Wat blijkt? Ook de fiets is best innovatief! We spraken Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Mobility Futures, over de fiets als duurzaam vervoersmiddel. De Fietsersbond vindt dat de straat voor mensen is, niet voor auto’s. We ondervroegen hen over hun initiatief “Geef de Straat Terug” én onderzochten hoe de gemeente Rotterdam meer ruimte maakt voor fiets en voetganger. Bovendien zetten we de drie winnaars van de Fiets Innovatie Awards in de schijnwerpers!  

Verder in deze nieuwsbrief: als de fiets één uiterste is van duurzame mobiliteitsinnovaties, is Hardt Hyperloop misschien wel het andere. Overheid van Nu maakte een podcast over deze voormalige IE-exposant. En vooruit, toch een elektrische auto-innovatie: we stelden drie vragen aan We Drive Solar, over hun elektrische deelauto op zonne-energie.  

Mobiliteitsinnovaties en de rol van de fiets

Marco Te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Mobility Futures (UMF), onderzoekt mobiliteitsinnovaties en hoe politieke beslissingen mede bepalen welke ontwikkelingen uiteindelijk tot stand komen.

Mobiliteitsinnovaties en de rol van de fiets

Fietsers

Wens en straat: Geef de Straat Terug!

Nergens op de wereld wordt zoveel gefietst als in ons land. De Fietsersbond ziet daarom ook graag dat er actief gewerkt wordt aan het behoud hiervan. Maak kennis met 'Geef de Straat Terug!'

Wens en straat: Geef de Straat Terug!

Fietsers
Beeld: ©Geef de Straat Terug!

De fiets: duurzaam, gezond én innovatief

De fiets heeft niet echt een innovatief imago. Dat is onterecht, want er wordt niet alleen aan de fiets zelf, maar ook aan het fietspad veel geïnnoveerd.

De fiets: duurzaam, gezond én innovatief

Fietser

Coolsingel weer van de voetganger en de fietser

Aan de Coolsingel in Rotterdam is sinds vorig jaar meer ruimte voor voetgangers en fietsers, voor verblijf en voor groen. Wat heeft het opgeleverd?

Coolsingel weer van de voetganger en de fietser

Coolsingel
Beeld: ©Gemeente Rotterdam

Eén oplossing voor twee vraagstukken: We Drive Solar

De energietransitie kent een grote uitdaging: hoe slaan we groene energie op? We Drive Solar biedt een oplossing: het opslaan van zonnestroom in de batterijen van elektrische deelauto’s.

Eén oplossing voor twee vraagstukken: We Drive Solar

Spreker

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.